Baner

Održani 20. Ladimirevački divani

Ni kriza i recesija, ni hladnoća i skupoća nisu omele gotovo šesto gostiju i uzvanika da i ove godine budu sudionici „Ladimirevačkih divana“, najveće kulturne manifestacije u Ladimirevcima koja se prošle subote održala po dvadeseti puta. Ljubitelji dobre zabave i pravog slavnskog štimunga ni ovoga puta nisu ostali zakinuti. Prvi „Divani“ održani su 1989. godine i bili su zamišljeni kao susret bivših i sadašnjih Ladimirevčana, a već sljedeće godine prerasli su u manifestaciju kojoj je cilj očuvanje tradicijske kulture. Naime, već kod dononošenja odluke o organiziranju „Divana“ odlučeno je da to neće biti klasična zabava na kojoj će se samo dobro jesti, piti i plesati, već da će se gostima prikazati i neki od tradicionalnih slavonskih običaja koji polako izumiru. Tako je bilo svih ovih godina, pa su članovi KUD-a „Šokadija“ izveli niz scenskih prikaza, od čijala i prela do zaruka i svatova.

Jubilarna godišnjica bila je prigoda za prisjećanje na sve dosadašnje „Ladimirevačke divane“ pa je tako umjesto uobičajenog scenskog prikaza ove godine održan kraći program s projekcijom filma. Lijepo je bilo vidjeti kako je sve počelo, a posebno je dojmljivo bilo prisjećanje na ljude koji više nisu među nama. Jubilarni „Divani“ bili su prigoda da se organizatori zahvale svima koji su kroz sve ove godine pomogli organizaciju ove manifestacije. Tako su zahvalnice dodjeljene Gradu Valpovo koji je već godinama glavni pokrovitelj, te vjernim sponzorima PPK Valpovu d.d., poduzeću Santaj plastika, Osječkoj pivovari, Kromopaku, Mađarević d.o.o. i drugima. Priznanja za sudjelovanju u organizacijama „Divana“ dobili su i svi predsjednici organizacijskih odbora, kao i sve udruge i institucije iz Ladimirevaca koje svih ovih godina pomažu održavanje najveće kulturne priredbe u mjestu. Posebno priznanje dobio je i uvaženi gost, potpredsjednik Hrvatskog Sabora, Vladimir Šeks, koji je već deset godina redoviti gost ove manifestacije. Osim potpredsjednika Šeksa na ovogodišnjim „Ladimirevačkim divanima“ bili su i Tomisalv Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, saborski zastupnici Nevenka Majdenić i Josip Salapić, gradonačelnici Valpova, Našica i Donjeg Miholjca, Leon Žulj, Krešimir Žagar i Stjepan Viduka, predsjednici gradskih vijeća Valpova i Belišća, Jozo Piškorjanac i Dinko Huis, te brojni drugi gosti.

Glazbeni dio programa ovogodišnjih „Divana“ nosili su tamburaški sastavi „Zvona“ i „Zlatni vez“ koji su svojom svirkom izmamili na plesni podij i one koji inače rjetko zaplešu. Pposebni gosti večeri bili su članovi pjevačke skupine KUD-a „A. M. Reljković“ iz Davora, a članovi domaćeg KUD-a „Šokadija“ prezentirali su dragocjene ladimirevačke narodne nošnje, pjesme i kola. I ove godine program je vodio neizostavni Goran Ivanović – Lac, a gosti su uživali u odličnoj slavonskoj večeri, primjerenoj zimskom vremenu, te u slavonskim kolačima spravljenim po receptima naših baka. Ni ove godine nije izostala bogata tombola, a prva nagrada, preilica/sušilica rublja otišla je u Šag u dom obitelji Čolaković, dok je klima uređaj, što je bila druga nagrada, osvojio Petar Lagator iz Osijeka.

-Zadovoljni smo što smo i u ova krizna vremena uspjeli okupiti velik broj gostiju iz cijele Slavonije. Zahvaljujući našim vjernim sponzorima uspjeli smo pokriti sve troškove, pa čak i nešto malo zaraditi. Svih ovih godina neto prihod od „Ladimirevačkih divana“ doniran je za potrebe mjesta i udruga koje djeluju u mjestu, to ćemo učiniti i sa zaradom od ovogodišnjih „Divana“. Organizacija ovakve manifestacije je velik posao, no mi smo već uigrana ekipa i najvažnije nam je da gosti sa „Divana“ odu zadovoljni svojim kućama jer to je jamstvo da će nam se i sljedeće godine vratiti. Upravo zato mi ćemo već za koji tjedan početi osmišljavati program za iduće „Divane“, rekao je Josip Magušić, predsjednik Udruge „Ladimirevački divani“ koja je i glavni organizator ove manifestacije


Nove fotografije

 

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 9 
Baner