Baner

Rudnik Čvaraka - Promocija knjige

Datum objave: 24. travnja. 2012

Poštovani,

U sklopu 6. "Šovinih dana" predstavljamo Vam knjigu mladog novinara i književnika Tomislava Šovagovića, "Rudnik čvaraka". Debitantska zbirka kratkih priča posveta je Slavoniji njegova djetinjstva ali i strikanu Fabijanu, djedu Šamuki i stricu Čiletu. Njegovi su likovi dobro poznati osobenjaci koji više nisu među nama ali su ostali u anegdotama seoskih kroničara i našeg književnika. Uz tamburaše, neizostavne čvarke i šljivovicu vratit ćemo se u osamdesete i kroz humor prisjetiti "kako je to nekad bilo".

Izdavačka kuća Mozaik knjiga i Udruga "Mladi poduzetnik" ovu prezentaciju organizirat će u holu OŠ Ladimirevci u četvrtak, 26. travnja 2012. sa početkom u 19.00 sati.

 

 

 

 

 

 

Iz recenzija:

Bojana Radović, Večernji list

Ladimirevci, maleno slavonsko selo, koje je proslavio veliki glumac Fabijan Šovagović. Štoviše, mjesto radnje bolje bi bilo locirati izravno u obitelj tog istog Šovagovića jer ovog puta priču o široj obitelji, ali i susjedima, selu i Slavoniji, priča unuk Fabijanova brata, onog koji je ostao na selu i cijeli se život bavio zemljoradnjom. Tomislavova priča je, naravno, priča njegove generacije, ona koja u velikom bardu hrvatskog glumišta vidi legendu prije svega utkanu u podneblje iz kojeg potječe. Fabijan Šovagović je i ovdje tiha, sveprisutna, “trpeća” snaga Slavonije, autor ga spominje s posebnim respektom, a sve svoje nježne osjećaje pokazuje opisujući idilično djetinjstvo kod bake i djeda te rodbine u Ladimirevcima. U cijeloj je priči i puno humora, što se vidi i u naslovu knjige, a on se u prvom redu temelji na podvojenosti glavnog junaka. On je, naime, rascijepljen između Dalmacije, u kojoj živi s roditeljima, i Slavonije, kamo dolazi na praznike. Uspomene su prožete totalnom nostalgijom u kojoj se redaju kulinarski specijaliteti, bezbrižni dječji dani, ali i kojekakvi seoski “ridikuli”. Svi oni ovdje proglašeni su najboljim (iako često neshvaćenim) ljudima na svijetu, ali ta nepristranost zapravo ide u korist autoru. Čitatelju je lako povjerovati da su to bila neka sjajna prošla vremena i da takvi ljudi (koji si ne žele olakšati život kupnjom traktora jer to bi moglo uvrijediti njihove konje) nikada više neće hodati našim svijetom. I neće! Jer vrijeme je zauvijek pomelo Slavoniju Fabijana Šovagovića, a i ona koje se sjećaju njegovi unuci nestala je pokopana pod asfaltom, ogradama oko imanja, traktorima, ratom... Pitanje je trenutka kada će nestati i čvarci.

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
Baner