Baner

Kako smo snimili film o Ladimirevcima

Datum objave: 23. listopad 2015

Kako smo snimili film o Ladimirevcima...

 

 

 

 

 

Ideja o snimanju filma o Ladimirevcima pojavila se među članovima vodstva Udruge "Mladi poduzetnik" na tragu uspjeha nekoliko do tada održanih Memorijala Fabijana Šovagovića i to početkom 2008. godine. Tako je nekoliko ovdašnjih entuzijasta željelo napraviti film u kojemu bi, kroz priču o mjestu, njegovoj prošlosti, tradiciji, običajima i ljudima, odalo i počast velikom glumcu koji je potekao iz Ladimirevaca. Međutim, završni poticaj za donošenje odluke da se uđe u ovako zahtjevan projekt došao je od predsjednika VMO Ladimirevci Gorana Ivanovića, koji je ponudio da lokalna samouprava riješi logističku i financijsku stranu snimanja filma. Osim toga, iz VMO su tražili da se pored povijesnog i etnografskog dijela u film uvede i priča o komunalnoj izgradnji objekata u mjestu. Na temelju toga je ubrzo dogovoreno da Udruga riješi pitanje sastavljanja sinopsisa i scenarija snimanja, te produkcijski i redateljski dio posla, dok će VMO Ladimirevci preuzeti financijske, organizacijske i logističke poslove vezane uz snimanje filma.

Već 10. lipnja 2008. godine Darko Grgić napisao je osnovni sinopsis tema i događanja u filmu, koji je prema ideji trebao obuhvatiti: povijesni razvoj mjesta, izgradnju infrastrukture, društvene i sportske organizacije, kulturnu i javnu djelatnost, tradicijske običaje i književne tekstove koji govore o mjestu i događajima vezanim uz ljude i običaje. Sinopsis je dan na uvid i eventualne primjedbe i dodatne ideje radnoj grupi koja se okupila za provođenje ovoga projekta: Damir Jakopiček (režija i scenarij), Goran Ivanović (financije i logistika), te Zoran Kurtović (scenarij i produkcija). Dogovoren je koncept dokumentarno-igranog filma u kome bi se izmjenjivali dokumentarni i igrani dijelovi, a igrani dijelovi odnosili su se na legendu o nazivu mjesta te prikaz tradicijskih običaja i poslova. Upravo ovi igrani dijelovi predstavljali su najveći organizacijsko-logistički poduhvat. Nakon što su od ostalih članova tima preuzeli primjedbe i sugestije i unijeli ih u sinopsis, Damir Jakopiček i Zoran Kurtović su izradili detaljnu knjigu snimanja. Knjiga snimanja predvidjela je snimke mjesta iz zraka što je i napravljeno u suradnji s Aeroklubom Osijek, a također je preko Doma tehnike Osijek iznajmljen i kran za snimanje, što je pojedinim scenama dalo vrlo profesionalnu razinu. Snimke iz aviona i upravljanje kranom preuzeo je na sebe Aleksandar Muharemović, voditelj kino sekcije Doma tehnike iz Osijeka. Tako su već 22. lipnja 2008. godine snimljeni prvi kadrovi filma o Ladimirevcima, koji je nazvan "Eto, to su moji Ladimirevci". Snimatelji filma bili su Milomir i Jasmina Jovinac, pripremljene tekstove koji su pratili radnju čitao je Dejan Pisačić, dok je neke od tih tekstova, pored Darka Grgića napisao Đuro Šovagović. Kao govornik i voditelj kroz film statirao je Goran Ivanović, a scene etnografskog i tradicijskog sadržaja odglumili su članovi i članice KUD-a "Šokadija" Ladimirevci i članovi Konjogojske udruge Valpovštine. Glazbenu pratnju i sinkronizaciju tona u filmu odradio je Goran Đurković Maš.

Snimanje je teklo dobro, ali u ubrzanom ritmu (na inzistiranje VMO) tijekom ljeta 2008. godine, pa je sve bilo gotovo već počekom rujna. Znatan dio vremena utrošen je na pregled i digitalizaciju VHS materijala koji je snimio Nediljko Pušić-Fuš, a čije su snimke (posebno vezane uz izgradnju škole i otvaranje SOS-Dječjeg sela) u filmu korištene kao bitan filmski dokument. Do manjih trzavica i problema tijekom snimanja došlo je samo zbog preobilja materijala o društveno-političkim organizacijama i udrugama (javilo se previše govornika sa svojim sjećanjima), pa se pri montaži moralo dosta toga kratiti kako bi ostalo samo najvažnije. Naime, moralo se voditi računa da film na kraju ne bude predugačak i dosadan. Taj dio posla je i zadao najviše muke članovima tima, te trajao nekoliko mučnih tjedana.

Film "Eto, to su moji Ladimirevci" svečano je promoviran 05. rujna 2008. godine u školskoj dvorani OŠ Ladimirevci pred više stotina Ladimirevčana i toplo je pozdravljen od nazočnih, a priznanje je dobila i ekipa koja je odradila ovaj ni malo lagan posao. Na kraju možemo reći da je ovaj amaterski uradak grupe entuzijasta dosta dobro uspio pomiriti različite želje i viđenja starije i novije ladimirevačke povijesti, te napraviti gledljiv i dopadljiv film o jednom starom slavonskom selu, njegovim ljudima i događajima koji su ga učinili ovakvim kakav jest i danas. Stoga pri njegovom puštanju u web-prostor, želimo da ga vide mlađi koji možda do sada nisu imali tu priliku, ali i da ga se stariji prisjete ako su u njemu statirali ili ga ranije gledali.

 

Tekst: Darko Grgić/Damir Jakopiček

Fotografije: Jasmina Cvenić Jovinac

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 34 
Baner