Baner

Ladimirevačka prezimena 1. dio

Prva prezimena pojavila su se u talijanskim gradovima-komunama u jedanaestom stoljeću, dok se već u XII. stoljeću pojavljuju prva prezimena u Zadru. U Dubrovniku se krajem XII. stoljeća u plemićkom staležu već pojavljuju stalna i nasljedna prezimena, kojima se želi sačuvati ime roda kojemu plemići pripadaju, kako bi sačuvali i vlastite povlastice i ugled. Međutim u Hrvata će proces nastajanja prezimena potrajati stoljećima, pa se u srednjem vijeku pored staleških (rodovskih) prezimena običan puk najčešće imenuje po neposrednom pretku, kraju iz kojega je došao, zanimanju koje obavlja, a često i po nadimku koji katkada može biti i podrugljiv. Ljudi u izoliranim krajevima ostaju bez prezimena sve do kraja XVII. stoljeća.


Presudni utjecaj na formiranje hrvatskih prezimena imalo je nekoliko crkvenih i državnih odluka. Prvo je papa Grgur I. krajem VI. stoljeća odredio da novi kršćani pri pokrštavanju mogu dobiti samo svetačka i biblijska imena, tako su naši kraljevi uz narodno ime uvijek dobivali i svetačko: Stjepan Krešimir, Stjepan Držislav, Dmitar Zvonimir, dok je običan puk još stoljećima nosio narodna imena. Ovu praksu će prekinuti odluke Tridentskog koncila kojima se župnicima nalaže da u matice rođenih, koje od tada moraju voditi, mogu upisivati samo svetačka i biblijska imena. U zapadnim krajevima Hrvatske ova odluka je brzo provedena, ali u Slavoniji pod osmanlijskom vlašću počela se u potpunosti provoditi tek od XVIII. stoljeća kada se i na ove krajeve protegla vlast katoličkih vladara.

Hrvatska prezimena su zakonski ustaljena odlukom cara Josipa II. iz 1780. godine, kojom je propisana uporaba dvočlane imenske formule u kojoj prezime postaje nepromjenjivo. Tako se desilo da dobar dio naših prezimena vodi porijeklo od imena ili nadimka, jer se do tada već ustalio, iako većina prezimena ima biblijske ili svetačke korijene. Zbog relativno ranog i specifičnog postanka tipično hrvatska prezimena najčešće sadrže ime i nastavak za mlado (-ić), ali je prisutno i dosta prezimena postalih od nadimaka ili narodnih imena s nastavkom –ić.

 

FOTOGRAFIJE DOKUMENATA

1702. popis obitelji u Ladimirevcima
1736. popis obitelji u Ladimirevcima - stranica 1
1736. popis obitelji u Ladimirevcima - stranica 2
1840. popis domaćinstava u Ladimirevcima - stranica 1
1840. popis domaćinstava u Ladimirevcima - stranica 2

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 17 
Baner