Baner

Memorijal Fabijana Šovagovića

Kako je sve započelo

Datum objave: 13. rujan 2015

Udruga "Mladi poduzetnik" Ladimirevci osnovana je 25. ožujka 2006. godine, kada je u Ladimirevcima održana osnivačka skupština. Osnivači udruge bili su Zoran Ivanović, Snježana Tolić, Marija Šovagović i Zoran Kurtović. Registracija Udruge pri Uredu za opću upravu Grada Valpova uslijedila je 24. travnja 2006. godine. Osnivači Udruge željeli su u izrazito ruralnoj sredini pokrenuti građanske i poduzetničke inicijative, s osobitim naglaskom na rad sa ciljanim grupama stanovništva (mladi, žene, nezaposleni). Kao visokoobrazovani i proaktivni građani nastojali su svoje znanje i iskustvo staviti u svrhu pokretanja akcija koje bi vodile održivom razvoju, kako njihovog mjesta, tako i šire lokalne i regionalne zajednice.

Više...

 

Tko sniva, zlo ne misli

Datum objave: 3. svibnja 2014

U petak, 25. travnja, u punom holu OŠ Ladimirevci u Ladimirevcima održana je projekcija radioničkog filma nastalog na Maloj proljetnoj školi filma održanoj prigodom obilježavanja 8. Šovinih dana.

Više...

 

8. Šovini dani

Datum objave: 7. travnja 2014

Sredinom travnja održat će se 8. Šovini dani. Manifestacija posvećena jednom od najvećih hrvatskih glumaca Fabijanu Šovagoviću. Od debitiranja u filmu Fedora Handžekovića „Svoga tela gospodar“ odigrao je u preko sedamdeset filmova te ostavio nezaboravan trag u hrvatskoj filmskoj i dramskoj umjetnosti. Šovagović je kao rijetko koji hrvatski glumac uspio spojiti vlastitu autentičnost sa rolama koje je igrao i upravo je tu bila njegova veličina kao Glumca i Čovjeka.

Više...

 

Šovini dani u Ladimirevcima

Tijekom prve polovice svibnja po peti puta u Ladimirevcima je održana kulturno-etnografska manifestacija u spomen na velikoga hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića. Ove godine održana je pod imenom "Šovini dani" i trajala je od petoga do dvanaestoga svibnja 2011. godine. Svojevrsna najava ovoga događanja počela je još u ožujku predavanjem "Glagoljica u gostima" Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba. Tom prigodom su u holu Osnovne škole Ladimirevci predavač dr. Darko Žubrinić i glumac Stjepan Bahert Ladimirevčanima približili svu ljepotu i značaj glagoljičkih misala, knjiga i dokumenata, kroz živu riječ i sliku.

Više...

 

ŠESTI ŠOVINI DANI U LADIMIREVCIMA

Datum objave: 24. srpnja. 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po šesti puta za redom u Ladimirevcima su održani "Šovini dani" odnosno "Memorijal Fabijana Šovagovića", kako je ranije nazivana ova manifestacija. Od 30. ožujka pa do 10. lipnja 2012. godine Udruga "Mladi poduzetnik" iz Ladimirevaca pružila je sumještanima i ostalim zainteresiranim stanovnicima Valpovštine ponešto reduciran program događanja, sukladno trenutnoj financijskoj situaciji u zemlji i svijetu. Tako je tijekom tri mjeseca održano tri događanja, koja su ipak privukla značajan broj lokalnog pučanstva koje cijeni uspomenu na svojega velikana.

Više...

 

Program 4. Memorijala Fabijana Šovagovića

Utorak 23.03.2010.

Predstava kazališta "Licem u lice" iz Splita:

"Toma Niger: o Marulu".

Kapelica Svetog trojstva u dvorcu Prandau-Normann u Valpovu

Početak u 20.00 sati
Ulaz slobodan

Više...

 

Počeo Memorijal Fabijana Šovagovića

Ladimirevci/Valpovo – Četvrti Memorijal Fabijana Šovagovića otvoren je monodramom «Toma Niger o Marulu» u utorak 23. ožujka 2010. godine, koja je održana u kapelici Svetog Trojstva valpovačkoga dvorca s početkom u dvadeset sati. Šezdesetak gledatelja pratilo je u poticajnom ambijentu gotičke kapelice zanimljivu priču o trojici prijatelja i ženi u burnom vremenu turskih najezdi i stalnih borbi za vlastitu opstojnost. Glumac Ratko Glavina kroz ovu višeslojnu monodramu majstorski je dočarao svakidašnjicu i duh vremena govoreći o tragičnoj osobnoj sudbini glavnih aktera priče, koja se uklopila u širu tragediju stalnih pomora i ratova toga vremena.

Nazočna publika je ovu zahtjevnu formu pratila sa zanimanjem i uz najveću pažnju, a glumac je na kraju nagrađen burnim pljeskom nazočnih. Tako je i ovogodišnji memorijal otpočeo naglaskom na odnosu glumca i gledatelja, što nam u današnjem vremenu video konzumerizma bar na trenutak vraća gotovo izgubljenu čaroliju pravoga kazališta.

Više...

 

Četvrti memorijal Fabijana Šovagovića

Četvrti Memorijal Fabijana Šovagovića koncipiran je u skladu sa trenutnim stanjem u našem društvu, dakle skromno i uz smanjeni proračun manifestacije. Naime, financijska i društvena klima diktirala je program baziran na minimalističkoj koncepciji uz čuvanje osnovne strukture koja se kroz prethodna tri Memorijala pokazala uspješnom. Stoga možemo reći da su ovogodišnji Memorijal u cijelosti iznijele domaće, slavonske snage. Ove godine je Memorijal Fabijana Šovagovića programski bio značajnije prisutan u Valpovu, te se protegnuo tijekom gotovo dva mjeseca – od 23. ožujka pa sve do 20. svibnja 2010. godine.

Više...

 

Treći memorijal Fabijana Šovagovića

Tijekom dvadesetak dana travnja održavao se treći Memorijal Fabijana Šovagovića koji je donio brojne i raznolike sadržaje za sve uzraste i profile štovatelja lika i djela Fabijana Šovagovića. Ova manifestacija potvrđuje svoj stalni rast i već sada je prerasla uske zavičajne okvire, te dobila svoju stalnu publiku i definiranu strukturu događanja. Ovogodišnji Memorijal posvjedočio je o zrelosti publike i organizatora. Širina zadane teme donijela je i ove godine varijacije i osvježenja u sadržajima, ali su te inovacije samo još više podigle ukupni kulturni dojam Memorijala. Jasno je vidljiv napor organizatora da kazališni program obogati gostovanjima kvalitetnih predstava i gostiju, te da u priču o našemu Šovi uključi što širi krug umjetnika različitih profila. Time se u jednu ruralnu sredinu interpolira vrhunska kultura, čime se u današnje doba općega pada kulturnih vrijednosti obogaćuje i jedno i drugo.

Više...

 

Drugi memorijal Fabijana Šovagovića

Ovogodišnji, drugi po redu, Memorijal Fabijana Šovagovića trajao je pet dana – od 26. do 30. ožujka 2008. godine. U programu Memorijala našlo se za svakoga ponešto: od svečanog otvaranja uz Fabijanovu bistu u središtu Ladimirevaca, preko kazališnih predstava i filmske projekcije, pa do nedjeljnog etno-sajma i mimohoda konjanika i zaprega ulicama mjesta.

Naime, Šovagović nije imao samo glumačku dimenziju, on je u punome smislu bio Slavonac i Šokac, a taj duh ga je čitavoga života potpuno prožimao i bio mu izvor stvaralačke inspiracije. Stoga su i dani posvećeni uspomeni na njegov život i djelo bili ove godine prožeti tim duhom.
Tako su u četvrtak vinkovački glumci u športskoj dvorani Osnovne škole izveli predstavu «Prosci i začarani ormar» pred brojnom ladimirevačkom publikom, koja je za tu prigodu adaptirana za prikazivanje predstava.

U petak 28. ožujka je u istom prostoru i uz nazočnost autora Vatroslava Mimice prikazana projekcija filma «Događaj». Prije same projekcije predstavljen je stvaralački opus ovoga uglednog filmskog redatelja, a u kraćem razgovoru je Mimica naglasio kako bi svako snimanje filma sa Šovom bilo drugačije, jer je on imao običaj da svaku scenu odigra na svoj posebni način. Zanimljivost ove projekcije bila je u tome što je upravo tih dana preminuo još jedan veliki hrvatski glumac – Boris Dvornik, koji u prikazanom filmu zajedno sa Fabijanom tumači lik glavnog negativca.

Više...

 

Prvi memorijal Fabijana Šovagovića

Početkom veljače (9. i 10. 02. 2007.) u Ladimirevcima je održan prvi Memorijal Fabijana Šovagovića. Bila je to, nakon višegodišnjeg mrtvila, prva manifestacija u cijelosti posvećena životu i djelu velikana hrvatskoga glumišta koja je održana u Valpovštini. Na taj način su se Ladimirevčani i ostali Fabijanovi štovatelji u prigodi sedamdesetpete obljetnice njegovog rođenja i sedmogodišnjice smrti prisjetili Šovinoga kazališnog i filmskog opusa u njegovim rodnim Ladimirevcima.

Ambiciozno zamišljeni program ove manifestacije realizirala je grupa entuzijasta okupljenih u ladimirevačkoj udruzi «Mladi poduzetnik» uz svesrdnu pomoć KUD «Šokadija», Agroturističke zajednice Ladimirevci, Osnovne škole Ladimirevci, Zajednice tehničke kulture Valpovo i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, te uz generalno pokroviteljstvo Vijeća mjesnog odbora Ladimirevci. Tako je u Ladimirevcima napokon prikupljena «kritična masa» ljudi, resursa i potpore, kako bi se velikom glumcu odalo dužno poštovanje i vrednovao stvaralački opus i u njegovom užem zavičaju. Naime, Šovo je još za života svojim radom i djelima sebi priskrbio neupitni status prvaka hrvatskoga glumišta, a kao takvoga ga i danas štuju brojne mlađe generacije hrvatskih kazališnih i filmskih glumaca i redatelja. Ovo poštovanje na najbolji način se pokazalo prigodom organizacije Memorijala, kada su ugledni režiseri i glumci iz Zagreba i Osijeka oduševljeno prihvaćali poziv za sudjelovanje u programu manifestacije koja oživljava sjećanje na lik i djelo velikoga umjetnika.

Više...

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 19 
Baner